SON DAKİKA

Suluova Gazetesi
Kurukafa

Amasya’da Yerli ve Milli buğday tohumlar toprakla buluştu.

Amasya’da Yerli ve Milli buğday tohumlar toprakla buluştu.
Bu haber 23 Kasım 2022 - 13:35 'de eklendi ve 76 views kez görüntülendi.
Milli Eğitim Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı arasındaki protokol kapsamında Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü, Gökhöyük Şehit Cemalettin Özdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi arazisinde “Yerli ve Milli Tohumlarımızı Tanıyalım, Kıyaslayalım” projesi kapsamında 50 farklı ekmeklik buğday tohumu toprakla buluştu.
Tohumların ekimi sırasında Amasya Valisi Mustafa Masatlı, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen ve Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin ekim çalışmalarına katılarak tohumları toprakla buluşturdu.
“Yerli ve Milli Tohumlarımızı Tanıyalım, Kıyaslayalım” projesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı araştırma enstitüleri ve özel firmalar tarafından sertifikalandırılarak üretilen yerli ve milli tohumların çiftçilere tanıtılması, yabancı menşeli tohumlar ile yerli tohumlarımızın kıyaslama imkânının sağlanması ve sonrasında çiftçiler tarafından yerli ve milli tohumların üretiminin sağlanması amacıyla 50 çeşitten oluşan ekmeklik buğday demonstrasyon arazisi oluşturuldu.
Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait tarım parseli üzerinde 50 farklı buğday tohumunun aynı alan üzerinde ve aynı şartlarda yetiştirilmek suretiyle buğdayların gelişme ve verim durumları kıyaslanarak, bölgeye en uygun çeşitlerin belirlenmesi sağlanacak.
Demonstrasyon alanı olarak Gökhöyük Tarım İşletmesi’nin de içerisinde olduğu Geldingen Ovası, Amasya’da buğday ekim alanının en fazla olduğu köylerin bu bölgede olması sebebi ile tercih edildi.
Proje ile pek çok yabancı menşeli çeşitten daha verimli olmasına rağmen piyasada tanınmadığı ve bilinmediği için tercih edilmeyen yerli ve milli tohumların kullanımının artırılması hedefleniyor.
Demonstrasyon arazisi kurulum ve tanıtım çalışmalarına Amasya Valisi Masatlı’nın yanı sıra Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin ve Amasya İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen de katıldı. Vali Masatlı ile birlikte arazide incelemelerde bulunarak, 90 dekar alana 2 bin 250 kilogram yerli ve milli tohum ekildi.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA